Allmän information

För vem är lajvet? Vi välkomnar stora och små lajvare! Barn går trollkarlsskola medan de äldre får uppleva mer av trollkarlsvärldens äventyr långt ute i skogarna.

När? 25-27 juli (måndag till onsdag) 2022. Åldersgrupperna har olika schema och stannar olika länge!

 • Vuxna (17 år och äldre) får är med hela lajvet, måndag förmiddag till onsdag eftermiddag.
 • De yngsta (”Bas-klass”, 7-9 år) deltar bara på måndagen och övernattar inte – De checkar in på förmiddagen och börjar lajvet då, slutar till kvällen.
 • De äldre eleverna (”Fördjupad”, 10-12 och ”Avancerad”, 13-16 år) kommer till området på måndag eftermiddag.
 • Fördjupad (10-12 år) övernattar en natt och åker hem på tisdag kväll.
 • Avancerad (13-16 år) övernattar två nätter och åker hem på onsdag eftermiddag.
 • Om du som förälder är med som sällskap för barn som ska åka hem olika dagar kan du höra av dig till oss arrangörer för att diskutera lösningar.

Var? Utanför Skellefteå, på SLI:s lajvområde

Hur? Anmälningssidan är här!

Vad krävs? En trollstav och en svart mantel för barn. Vuxna har ofta mer fantasifulla kläder från historiens alla eror eftersom magiker-modet är så urmodigt och knasigt. Barn 7-9 år måste ha en vuxen (17+) de känner på lajvet, maila arr vid frågor.

Covid-19-info: Uppdaterad februari 2022: Just nu verkar det som att Covid-vågorna kommer att ebba ut och att vi kommer att kunna ha lajvet utan begränsningar, därför är det planen.

Jag vet inte vad jag vill spela än? 😦 Frukta icke, anmälan har öppet länge än! Prata med oss arrangörer och be om förslag, eller kom med egna idéer! Det gör man lättast via facebook, skriv i gruppen så fortsätter vi sedan via pm, eller via mail där det kan ta lite längre tid innan man får svar såhär när det är vinter och alla trolldomslärare brottas med isjättar hela dagarna.

Vad kostar det alltså? Vi fixar mat och försäkring och logistik och varulvar och hyr området och så vidare. Du fixar mantel, trollstav och alla andra kläder du vill ha på dig, samt sovutrusting. Lajvets avgift ska täcka kostnaderna som arrangörerna har. Det finns olika avgifter:

 • Alla betalar medlemsavgift till SLI (behövs för försäkring, om du redan är medlem behöver du inte betala detta nu förstås). Medelmsskapp kostar 50 kr för alla mellan 7 och 25 år, och 100 för alla 26+.
 • 200 kr kostar det i år för barn 7-9 år (Bas-klass)
 • 300 kr kostar det om man är 10-12 år (Fördjupad klass)
 • 400 kr kostar det om man är 13-16 år (Avancerad klass) eller vuxen (17+).
 • Om ni är flera i familjen som kommer kan man få en familjerabatt, då blir det 100 kr billigare per extra familjemedlem efter den första.
 • Summan betalas in på föreningen SLI:s bankgiro bankgironummer 5037-4636, eller Swish 123-4493656 märk inbetalning med ”AO Förnamn Efternamn” (Deltagarens förnamn och efternamn). Är ni en familj kan ni betala allt på en gång och skriva ”AO Familj Efternamn”.
 • OBS! Gör olika inbetalningar för medlemskap i föreningen och för deltagaravgift! Märk inbetalning för medlemskap med SLI och Personnr. Följ även denna länk för att fylla i ert medlemskap.

Hur bor och sover man de två nätterna? I trähus på golv, ta med varma och mjuka sovgrejer! Tänk på att det kan vara kallt på nätterna i Västerbotten, lajvområdet är ett friluftsområdet och det blir kallt inomhus på kvällarna! Det finns två elevhem som eleverna sover i, även personal och andra vuxna erbjuds sovplats inomhus.

Vad måste man gömma på magiskolan? Allt elektroniskt ska vara osynligt på lajvet! Moderna mojänger som datorer, mobiler, kameror och diesel-lokomotiv finns självklart i Academia Octavias värld, det vet trollkarlarna också. Dock så stör wifi och andra elektromagnetiska vågor magins flöde och ger trollen huvudvärk! Som alla vet är det små demoner som bor i elektroniken. Det är lärare och personal som har sådana apparater, elever ska ägna sin fulla tid till lektioner och får inte använda dem annat än i nödfall.

Vad kommer att hända? Är du skol-elev har du lektioner och får fråga skolans lärare och alla andra skumma varelser om äventyr eller smyga runt i skogen när du ser den onda ärkepackan Kalypsias skugga! Är du van lajvare vet du att det finns något som heter intriger – Säg till om du vill ha en sådan! Det kan alla som är lite äldre få, och det betyder att den roll man spelar har hemligheter eller mål att uppnå. På lajven om Academia Octavia är det extra bra om man pratar igenom sina galnaste idéer med arrangörerna så att äventyren inte skrämmer slag på spöken eller yngre barn, men annars vet ingen vad som kommer att hända när skolveckan är över – Det är det som är ett lajv.

Skogen är full med faror! Elever ska inte vandra ut där utan medföljande vuxen. Det finns många olika skogsväsen såsom näcken, skogrå, älvor och lyktgubbar som mer än gärna lurar iväg en längre ut i skogen så man går vilse. Se därför till att ha med en vuxen som kan hitta tillbaka! (På riktigt, inga barn ute i skogen själv och även vuxna ser till att berätta för någon vart den ska innan den ger sig iväg!)

Vilka arrangerar lajvet? Skellefteås äldsta och största lajv-förening SLI arrangerar lajvet. Arrangörsgruppen består av Emma Ershag, Elin Söderberg, Teresa Stenberg, Henrik Dahlberg Rehnman, Joakim Mörk och William Lindahl.