Nybörjarinformation

Vad är ett lajv?

Ett lajv är en slags teater utan publik. Det kallas också rollspel. De som deltar kan kallas lajvare, de bestämmer vad som händer genom att spela sina roller för varandra. På Academia Octavia låtsas man till exempel vara en elev på vår hemliga magiskola. Den roll man har kan vara någon som är precis som en själv i riktiga livet, fast med ett annat namn och en trollstav, men ofta låtsas man vara någon lite annorlunda än en själv, just som i en teater. Det kan verka svårt för den som är ny, men alla barn vet egentligen precis hur man gör när man låtsas vara någon annan – Ofta behöver de vuxna mer hjälp för att komma in i det 🙂

Alla är huvudperson i lajvet – Alla är det samtidigt! Det betyder inte att man hela tiden måste göra coola saker och stå i centrum. Det mesta av tiden på ett lajv gör man inget särskilt. Det skulle bli en väldigt dålig film att bara filma ett lajv som det är.

För att göra det mer spännande kan man ha ”intriger” – Det är hemliga mål och planerade händelser som rollen inbjuds att delta i. Sådant kan man skapa på plats också, annars hjälper arrangörerna en gärna både innan lajvet och medan det pågår att skapa fler intriger och häftiga scener.

Är det som ett vanligt ungdomsläger?

Det speciella med lajv är att man ska låtsas som att det är på riktigt hela tiden. Det tar inte riktigt paus, annat än för de som behöver det eller om det blir nödfall. Det kan hända väldigt spännande saker i lajvet och det kan vara läskigt ibland. För det mesta är det (hoppas vi) förstås roligt och spännande bara. Det är ändå ganska intensivt och det är viktigt att man pratar mycket med sin fadder på lajvet om hur man mår och om något är för jobbigt!

Var är det och vem får vara med?

Lajvet utspelar sig på SLI:s lajvområde vid Tällberg i norra Skellefteå kommun. Man måste vara medlem i föreningen SLI för att få vara med. Det beror på att vi har försäkringar och ekonomi genom föreningen, som också äger vårt lajvområde med skolans alla hus.

Vem ansvarar för barnen på lajvet? (om Fadder-systemet)

Varje elev har en lajvfadder. Om något händer så är det den här personen barnet vänder sig till i första hand. Faddern och barnet tar kontakt med varandra innan lajvet, det är även uppskattat om föräldrar presenterar sig för faddern. På lajvet visar barnet sin fadder var barnet sover, det är även bra om faddern berättar var hen sover om något skulle hända nattetid. Faddern finns tillgänglig dygnet runt. Om barnet fryser, längtar hem, gör sig illa, mår dåligt, prata med faddern så får barnet hjälp!

Barn som går i Bas-gruppen, alltså som är 7 till 9 år gamla, behöver ha en fadder som de känner mycket väl även utanför lajvet, exempelvis en förälder eller ett syskon som är 17 år eller äldre.

Mer om hur man bor

Det kommer finnas sovplatser på lajvområdet, dessa kommer finnas i husen och i tält, det finns ingen el eller värme på området. Ta därför med varma sovsaker: Varm sovsäck, liggunderlag och så vidare. Sovkläder är bra att ha, t ex varmt underställ och tjocksockar. Toaletterna är utedass. Det är  jätteviktigt med handhygienen pga detta, det finns våtservetter och handsprit till hands och dessa ska användas efter varje besök. Tycker man att det är jobbigt med utedass, kan det vara bra att träna i förväg. Skogen får inte användas som toalett! Vi kommer att använda ficklampor och batteriljus, vi vill inte att deltagare använder levande ljus. Det finns ändå brandsläckare och brandvarnare i husen. Vattnet som finns på området hämtas upp ur en brunn med källvatten, som är testat och godkänt. Endast vuxna får ta upp vatten ur brunnen. Dricksvatten finns att hämta ur plastdunkar i köket.

Man får åka hem och sova, bara vi arrangörer vet om det.

Mer information till föräldrar

Vi berättar alltid för föräldrar precis vad som förväntas och hur man förbereder sig bäst, om barnen är nya till lajvet. Behöver du som förälder eller lajvare av någon anledning veta vad som händer på lajvet, för att lindra oro (inte för att du bara är nyfiken!), så kontakta arrangörerna innan. Vi kommer då avslöja hemligheter, möjliga ”triggers”, så dessa får inte spridas vidare.

Vill du som förälder vara i närheten men ej med på lajvet? Det kommer att finnas en offlajv-camping där du kan sova i tält eller husvagn (som du själv tar med) och finnas till hands om ditt barn skulle behöva dig. Du bör dock inte uppsöka barnet under tiden som lajvet pågår, för att inte störa övriga lajvare. Lajv är ett levande rollspel, inte en teaterpjäs, kliver man in på lajvområdet, deltar man i lajvet. Det kommer finnas gott om tid innan lajvet att bekanta sig med området och se vart ditt barn kommer att sova, äta och ha lektioner.

Vi arrangörer gör vårt bästa för att finnas tillhands via telefon under lajvet, så att oroliga föräldrar kan nå oss. Det kan hända att vi inte svarar direkt, men vi ringer upp så fort vi ser det! (Telefonnr kommer att lämnas ut inför lajvet). Ta gärna även telefonnr till faddern.

Vi som arrangerar är både vana arrangörer och vana ledare för barn och ungdomar genom många sammanhang. Vi är inte här i yrkesrollerna (och det är inte därför vi arrangerar!) men flera av oss har kompetenser som barnpsykolog, specialpedagog och lärare, plus att vi ordnar någon sjukvårdsansvarig med faktisk sjukvårdsutbildning på varje lajv (oftast den som dessutom spelar sjuksköterske-rollen inlajv!

Annons